Weblog Dirk Bruins: 'De olympische droom'

  • LTO Noord

Het zal u niet zijn ontgaan, de Olympische Spelen zijn in volle gang. Ik vind sport prachtig. Als sportliefhebber heb ik dan ook de hele dag de radio aan en probeer tussen de bedrijven door zoveel mogelijk te volgen.

16B5700

De Nederlandse land- en tuinbouw wordt ook weleens met topsport vergeleken. Kijkend naar de kwaliteit van onze producten en de wijze van produceren denk ik dat we inderdaad mogen spreken van een topprestatie die wij als boeren en tuinders leveren.

Ook buiten de Olympische Spelen om mag ik graag sport volgen. Niet alleen wedstrijden, maar juist ook de verhalen achter de sport en sporters interesseren me. Zo las ik vorige week het boek van schaatser Mark Tuitert. Dat boek gaat over het trainen van je mindset in een omgeving die gepaard gaat met druk en uitdagingen.

Met dat boek in gedachten en kijkend naar de Olympische Spelen zag ik de afgelopen dagen diverse overeenkomsten tussen sport en landbouw. Zo had heel Nederland een mening over Mathieu van der Poel en de Nederlandse wielrensters. Het is toch oliedom dat je je jaren voorbereidt, alles opzijzet en dan blundert tijdens de grote dag? De eerste dagen van de Olympische Spelen vallen erg tegen. Vooral veel gemiste medailles, maar wel veel coronabesmettingen in het Nederlandse kamp.

Ik betrapte mijzelf erop dat ik al mijn mening aan het vormen was alleen op basis van de beelden. Zie hier het vergelijk. Ook wij zijn erg zichtbaar, een beetje collectief bezit en ook van ons worden prestaties verwacht. Als ondernemers werken we vaak jaren geconcentreerd met ziel en zaligheid naar een doel toe. Vaak met mooie resultaten, maar soms met diepe dalen die je niet hebt zien aankomen of anders had ingeschat. Ondanks dat iedereen meekijkt en een mening over je heeft, wordt vaak niet gezien hoe hard er wordt gewerkt en wat ervoor nodig is om ergens te komen.

Laten we zorgen dat onze zichtbaarheid niet alleen oppervlakkig is en dat vallen en opstaan ook horen bij het komen tot een topprestatie. Dat maakt het winnen van goud namelijk nog veel mooier.

Dirk Bruins
Voorzitter LTO Noord